30 juli 2021

Salicylzuur, één van onze krachtpatsers in de praktijk


Powerhouse ingrediënten in de hoofdrol naar een stralende huid

Als huidtherapeuten vinden we het ontzettend belangrijk om onze klanten bewust te maken van de werking van de producten die wij adviseren. Het delen van onze kennis en een stukje uitleg is hierin van belang. De komende tijd zullen we onze lezers dan ook regelmatig meenemen in de wereld van de huidverzorging en dat met name in de werking van de specifieke ingrediënten voor huidverbetering.

In de huidverzorging komen we vaak de term AHA’s en BHA’s tegen. Wat is dit eigenlijk en wat is nu het verschil?

Beide zijn chemische exfolianten. Chemisch, dat klinkt best heftig?! Vergis je niet, álle ingrediënten in verzorgingsproducten vallen onder chemicaliën. Ja zelfs ingrediënten als water, rozenolie etc.

- AHA staat voor Alfa Hydroxy Zuur (wateroplosbare fruitzuren) Werkt aan de oppervlakte. Geschikt voor de normale tot droge huid. Een voorbeeld is Glycolzuur en Melkzuur.

- BHA staat voor Beta Hydroxy Zuur (in olie oplosbaar). Werkt dieper in de huid. Geschikt voor de gecombineerde huid/ vette huid. Een voorbeeld is Salicylzuur.

In deze blog willen we je meenemen in de wereld van Salicylzuur en uitleggen waarom we bij FOCUS huidzorg Apeldoorn hier fan van zijn.

Salicylzuur 

Salicylzuur behoort tot de groep van BHA en is een in de natuur voorkomende stof dat door de schors van wilgenbomen wordt geproduceerd als verdedigingsmechanisme tegen omgevings- en pathogene (ziektekiem) stress.

Binnen de specialistische huidverzorgingsproducten wordt dit powerhouse ingrediënt ingezet als een chemische exfoliant. De kleine moleculen dringen tot diep in de porie door waar ze dode huidcellen, talg en olie opruimen. Het draagt bij aan de exfoliatie van de huid (afschilferen van oude/ dode huidcellen) en zorgt daardoor voor een verbeterde huidskleur en textuur. Salicylzuur zorgt tevens voor vermindering van fijne lijntjes en pigmentatie. Daarnaast is salicylzuur geschikt voor elk huidtype. Mooi meegenomen.

Salicylzuur werkt antibacterieel. Het voorkomt dus de vorming van zowel nieuwe open comedonen (ook wel bekend als blackheads/mee-eters) als gesloten comedonen (whiteheads). Het voorkomt het ontstaan van ontstekingen in de vorm van puistjes en helpt daarnaast de actieve ontstekingen sneller af te breken. Doordat het zo diep kan doordringen verzacht het zelfs dieper gelegen cysten bij de ergere vormen van acne. Wauw!

Welk percentage adviseren wij?

Veel producten die bedoeld zijn voor een acne gevoelige huid kunnen tot 30% AHA’s bevatten, wat in huidverzorging als de "hoge norm" wordt beschouwd. Salicyl valt onder de BHA’s en dezelfde werking wordt bereikt met slechts 0,5% tot 2%. Je zult daarom ook nooit een vrij verkrijgbaar product vinden dat meer dan 2% salicylzuur bevat.

Starten met het gebruik van salicylzuur 

Afhankelijk van je huidtype kan het, zoals met alle chemische exfolianten, verstandig zijn om salicylzuur langzaam in je huidverzorgingsroutine te introduceren. Wanneer dit voor jouw huid van toepassing is dan zal onze huidtherapeut je hierin adviseren. In de praktijk zien we dat vrijwel elke huid goed reageert op salicylzuur. De enige uitzondering hierop is wanneer je allergisch bent voor aspirine of zwanger bent. In dit geval raden wij salicylzuur af.

Wanneer je start met Salicylzuur kan het bij toepassing bij de acnehuid zijn dat de puistjes in een sneller tempo dan normaal naar buiten komen. Dat noemen wij de eerste zuiveringsperiode. De verstopte porie die binnen een paar weken een puistje zou vormen duwt deze met hulp van het salicylzuur eerder naar de oppervlakte. Hetzelfde gebeurt er bij chemische peelingen. Hierdoor kan het in eerste instantie lijken of acne slechter wordt. Dit is bijna altijd het geval met de toevoeging van actieve ingrediënt aan de dagelijkse huidverzorgingsroutine. Dit is slechts van tijdelijk aard en eigenlijk alleen maar een teken dat het zijn werk doet. Even doorzetten, je zult jezelf dankbaar zijn.

Het is altijd belangrijk om een goed zonbeschermingsproduct met hoge SPF op te nemen in de dagelijkse huidverzorging routine. Veel ingrediënten maken de huid gevoelig voor de zon, zo ook salicylzuur.

De Salicylzuurhoudende producten waar wij bij FOCUS huidzorg mee werken mogen dagelijks gebruikt worden. Na de reiniging is het belangrijk de huid te hydrateren. Salicylzuur compenseert tenslotte de talgproductie, waardoor de huid, wederom afhankelijk van het huidtype, een beetje droog aan kan gaan voelen. Mocht je toch merken dat het dagelijkse gebruik van salicylzuur en dus de dagelijkse exfoliatie te veel zijn voor de huid kun je ervoor kiezen om deze af te wisselen met een mildere reiniging/ verzorging. Vraag ons gerust om advies!

Onze favorieten

Onze favoriete producten met salicylzuur bij FOCUS huidzorg komen van de Lira Clinical ICE lijn. De Ice Sal cleanser en de Ice treatment lotion. Beide bevatten 2% actieve salicylzuur, het max percentage in verzorgingsproducten.

In onze volgende blog stellen we je voor aan een van onze andere powerhouse ingrediënten namelijk hyaluronzuur. Deze molecuul kan wel tot 1000x zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. Met recht dus een power ingrediënt. Onmisbaar tijdens de zomermaanden als aanvulling op je dagelijkse routine.

Heb je in de tussentijd vragen aan ons? Bel of mail ons.